ru ro 

Cât timp mai am pentru a lua pilula contraceptivă de urgenţă?

Câte ore au trecut după contactul sexual?

TRECE TESTUL

Cum acţionează pilulele pentru contracepţia de urgenţă?

 
Iată câteva răspunsuri la întrebările frecvente despre principiile funcţionarii pilulelor contracepţiei de urgenţă
Pilulele pentru contracepţia de urgenţă ajută la prevenirea unei sarcini, dacă sunt luate într-un interval de timp de până la 3 zile după contactul sexual neprotejat. Pentru o mai mare eficienţă este mai bine de a lua  pilula contraceptivă în primele 24 ore, decât să aşteptaţi până la sfârşitul zilei a treia.
Pilula contraceptivă de urgenţă previne apariţia sarcinii şi poate fi folosită ca contracepţie de urgenţă în cazul când, de exemplu, s-a rupt prezervativul. Pilula contraceptivă de urgenţă nu vă va ajuta, în cazul în care sunteţi deja însărcinata.

Cum acţionează pilula contraceptivă de urgenţă?

Mecanismul de acţiune asigură un efect contraceptiv maximal şi respectiv, previne o sarcină nedorită. În funcţie de faza ciclului menstrual, pilula contraceptivă de urgenţă:  

 

  • Previne sau întârzie eliberarea ovulului din ovar
  • Previne fecundarea ovulului deja ieşit din ovar
  • Împiedică fixarea ovulului fecundat pe peretele uterului

Intervin oare schimbări în ciclul menstrual după administrarea pilulelor pentru contracepţia de urgenţă?

După folosirea pilulelor, de obicei menstruaţia apare la timp. Uneori poate apărea mai devreme sau mai târziu, sângerarea fiind mai abundentă sau mai slabă ca de obicei. La fel, e posibil sa aveţi eliminări sângeroase nesemnificative înainte de următoarea menstruaţie. Uneori, menstruaţia poate începe cu o întârziere de 5-7 zile de la termen. În cazul în care reţinerea durează mai mult, trebuie sa vă adresaţi medicului pentru a exclude o posibilă sarcină.

Este oare pilula pentru contracepţia de urgenţă o pilulă „pentru avort” ?

Nu. Pilulele pentru întreruperea sarcinii sau  „avortive” (aşa - numitul „avort medicamentos”) sunt complet diferite de pilulele pentru contracepţia de urgenţă. Pilulele pentru contracepţia de urgenţă doar previn o sarcină şi nicidecum nu pot întrerupe o sarcină deja existentă. Prin urmare ele nu au acţiune avortivă.

Pastilele pentru întreruperea sarcinii sunt folosite mai târziu decât cele pentru contracepţia de urgenţă, mecanismul lor de acţiune fiind diferit de cel al pilulelor pentru contracepţia de urgenţă. Pastilele pentru avortul medicamentos opresc dezvoltarea sarcinii după debutul ei (adică după implantarea ovulului fecundat pe peretele uterin). Ca rezultat, sarcina se întrerupe şi produsul de concepere este eliminat din uter. Aceste medicamente sunt folosite pentru avorturile precoce. Utilizarea medicamentelor pentru întreruperea sarcinii este strict reglementată, fiind administrate doar la indicaţia medicului ginecolog.

Ce se întâmplă în cazul luării repetate a pilulei contraceptive de urgenţă în cadrul unui ciclu menstrual?

Nimic grav, dar străduiţi-vă sa evitaţi acest lucru. Deşi restricţii privind folosirea pilulelor pentru contracepţia de urgenţă nu există, acestea sunt destinate doar pentru situaţii de urgenţă. Folosirea repetată poate afecta ciclul menstrual. Prin urmare ar trebui sa alegeţi o metodă de contracepţie regulată şi planificată pe termen lung.

Pilulele pentru contracepţia de urgenţă (PCU) produc anomalii congenitale? Va dăuna fătului faptul că femeia utilizează accidental PCU în timpul sarcinii?

Nu. Conform dovezilor ştiinţifice clare existente, PCU nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia este deja gravidă atunci când le utilizează sau dacă PCU eşuează în prevenirea sarcinii, sarcina la dorinţă, poate fi păstrată.

Ce este contracepţia de urgenţă?


Contracepţia de urgenţă – la fel cunoscută sub denumirea de contracepţie de urgenţă postcoitală, sau „pastila de a doua zi” – este o metodă de protecţie de o sarcina nedorită şi neplanificată care poate apărea în urma unui act sexual neprotejat.
Contracepţia de urgenţă permite evitarea unei sarcini nedorite şi neplanificate dupa un act sexual neprotejat.
Important de reţinut ca preparatele de contracepţie urgentă nu protejază de bolile sexual – transmisibile (HIV,SIDA), precum protejază prezervativul.
Atenţie! În caz că apar întrebari în privinţa unei contracepţii sigure, adresaţi-vă medicului D-stră.